Sarcina este o perioadă provocatoare pentru viitoarele mămici. Multe femei suferă de neplăceri precum greață, vărsături, constipație, arsuri la stomac și tulburări de somn.
Este important să știm că toate medicamentele pe care le ia femeia însărcinată sunt asimilate și de făt. Pentru aceasta, este absolut interzis să luați medicamente în timpul sarcinii, precum și în timpul alăptării, fără a consulta un medic. În primele trei luni de sarcină, unele medicamente pot dăuna embrionului! Numai un medic poate decide dacă, când și ce medicamente pot fi luate în fiecare caz. Important: chiar și medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi medicamentele pe bază de plante, trebuie luate cu o atenție deosebită. De asemenea, nu sunt neapărat „sigure”!
Deoarece magneziul este un produs cu multe beneficii, este adesea recomandat de medici. Aici este important să știm că suplimentele de magneziu trebuie luate cu 3-4 ore înainte sau după aportul de fier, deoarece magneziul împiedică absorbția fierului din corpul nostru.
Din fericire, micile neplăceri pot fi ameliorate cu remedii obișnuite la domiciliu sau cu modificări minore ale obiceiurilor noastre.
Greață și vărsături
Până la 60% dintre femeile gravide suferă de greață și vărsături. Pentru a le scuti, este suficient să evitați alimentele grele și grase. Este foarte util să mănânci mai multe porții mici în timpul zilei în loc de trei mese principale. Micului dejun în pat ajută împotriva grețurilor dimineții: este bine să puneți o ceașcă de ceai și niște frișcă sau pâine lângă pat seara, pentru a putea mânca dimineața înainte de a vă ridica. În cazul vărsăturilor, lichidele și mineralele pierdute trebuie recuperate cât mai curând posibil, de exemplu cu ajutorul amestecurilor de electroliți gata. Dacă greața și vărsăturile sunt deosebit de severe sau prelungite, este important să consultați un medic ginecolog.
Crampe
Dacă femeile însărcinate nu își acoperă nevoile zilnice de magneziu, pot apărea crampe musculare la nivelul membrelor inferioare și contracții uterine premature.
Sfatul nostru: deoarece piciorul afectat este amorțit, nu trebuie să te ridici brusc. Este mai bine să apăsați picioarele pe o suprafață dură și să o întindeți complet. Apoi masează ușor gamba sau roagă-l pe partenerul tău să o facă.
Suplimentele nutriționale pot fi de ajutor
Cereale integrale, produse lactate, ficat, păsări de curte, cartofi, nuci și legume verzi sunt bogate în magneziu. Cu toate acestea, chiar și femeile care mănâncă cantități uriașe din aceste alimente pot să nu obțină cantitatea de care au nevoie. Din acest motiv, mulți ginecologi recomandă un aport suplimentar de magneziu pentru a reduce riscul de complicații ale sarcinii, cum ar fi contracții premature și avort.
Alinare pentru inflamația picioarelor
În timpul sarcinii, multe femei au senzații acute de picioare grele și umflate. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece nivelurile crescute ale hormonului sarcinii determină relaxarea țesutului conjunctiv, ceea ce duce la varice. Femeile care sunt predispuse genetic la varice trebuie să ia măsuri preventive și să poarte jambiere strânse. Acestea comprimă pereții venelor și mențin circulația normală a sângelui la nivelul picioarelor.
Ce altceva vă poate ajuta? Ridicați picioarele în sus când este posibil, nu purtați tocuri înalte și stați în picioare cât mai puțin. O compresă rece pentru gambe sau un duș rece ajută la revitalizarea picioarelor obosite.
Aciditate gastrică crescută
Peste două treimi din toate femeile gravide suferă de arsuri la stomac în ultimele luni de sarcină. Motivul este creșterea presiunii intraabdominale, care duce la compresia stomacului și determină trecerea conținutului gastric la esofag. În unele cazuri, din cauza modificărilor hormonale, sfincterul dintre stomac și esofag poate fi slăbit. Cazurile ușoare de arsuri la stomac pot fi atenuate prin simpla reducere a aportului de alimente dulci și picante, evitarea băuturilor fainoase și a mâncărurilor abundente prin consumul unui pahar de lapte seara înainte de culcare și ridicarea ușoară a corpului superior în timpul somnului. Dacă niciunul dintre aceste sfaturi nu ajută, acidul stomacal poate fi neutralizat cu un antiacid – acest tip de tratament este posibil pe toată durata sarcinii.
Durere de cap
Este posibil să aveți dureri de cap severe în timpul sarcinii. Fii atent cu calmantele! În primul rând, încercați să nu luați medicamente, masându-vă ușor tâmplele cu ulei de mentă sau ulei de eucalipt, aplicând comprese reci, purtați ochelari întunecați pentru migrene, plimbându-vă în aer curat sau dormiți și odihnindu-vă mult. Toate aceste măsuri pot ameliora durerea. Dacă mai trebuie să luați calmante, rețineți că acidul acetilsalicilic, diclofenac, ibuprofen și naproxen nu trebuie luate fără a consulta medicul.
Important: în al doilea trimestru de sarcină, durerile de cap pot fi un simptom de avertizare care trebuie luat în serios și discutat cu un medic.
Constipația
Creșterea rapidă a hormonilor în timpul sarcinii este responsabilă de neplăcerile frecvente ale constipației. Hormonii încetinesc motilitatea intestinale. De aceea conținutul intestinului este transportat mai lent, se extrage mai multă apă din intestine în fluxul sanguin, iar scaunele devin dure și uscate. Modalități importante de a combate constipația sunt: mâncați alimente bogate în fibre, precum cereale integrale și muesli, fructe și legume proaspete. Bea multe lichide și fă exerciții regulat. Sucurile de varză acră și de prune pot fi de asemenea utile. Important: beți întotdeauna multe lichide cu produse bogate în fibre. Dacă nu există rezultate optime consultați medicul care vă poate recomanda un laxativ pe termen scurt, adecvat sarcinii.
Nas înfundat
Foarte des femeile însărcinate se plâng de nasul înfundat. Motivul nu este întotdeauna datorită frigului – 20 până la 30% din femeile însărcinate suferă de rinită de sarcină: inflamarea mucoasei nazale face dificilă respirația. Sprayurile de apă de mare sau sărate sunt sigure de utilizat – diluează secreția și mențin mucoasa umedă. Dacă acestea nu ajută, ar trebui să vă consultați medicul ginecolog dacă este posibil să faceți un tratament scurt cu picături nazale.
Tulburări de somn
Tulburările de somn sunt printre cele mai frecvente plângeri în timpul sarcinii. Cei care fac exerciții de relaxare la sfârșitul zilei sau au un ritual de culcare, cum ar fi o plimbare scurtă sau o ceașcă de ceai din plante și muzică preferată, adorm mai ușor. Chiar și doar un model bun de somn și o cameră complet întunecată, fără zgomote puternice și fără temperaturi mai calde de 18 grade, ne pot oferi un somn bun. Se recomandă să mănânci doar alimente ușoare seara. Dacă abdomenul tău este greu, te poți susține cu o pernă. Pastilele de dormit trebuie luate numai după consultarea unui medic – acest lucru se aplică chiar și produselor din plante.