fbpx

Sarcina înseamnă fericire și împlinire. Dar această perioadă de bucurie este și ea foarte istovitoare: inima trebuie să pompeze mai mult sânge prin artere, iar în luna a noua, mușchii și articulațiile trebuie să poarte până la 18 kilograme în plus. Nașterea în sine este, de asemenea, extrem de stresantă. Apoi, cele care și-au menținut o formă bună de-a lungul lunilor de sarcină au un avantaj clar. Prin urmare, nu este surprinzător că toți medicii ginecologi recomandă exerciții fizice ușoare zilnice.

Mai puțin stres, mai mult distracție

Sportul are multe beneficii: exercițiile fizice întăresc mușchii și pelvisul, previne tromboza, varicele și retenția de apă, iar organismul în ansamblu este mai bine oxigenat. O formă fizică bună duce la mai puține neplăceri în timpul sarcinii.Femeile atletice au de obicei nașteri mai ușoare și se recuperează mai repede. Cercetările actuale arată că viitoarele mame care fac exerciții în mod regulat au un risc mai mic de diabet în timpul sarcinii. Al doilea rezultat al studiului este acela că sportul pe care mama îl practică protejează fătul de supraponderabilitate. Acest lucru este bun deoarece nașterea unui copil cu greutate normală are mai puține complicații. În plus, copiii cu o greutate mai mică de 4 kg la naștere au un risc mai mic de a dezvolta diabet în timpul vieții.

Fi în formă în cele 9 luni de sarcină

Dacă mama expectantă exercită în mod regulat exerciții îi crește încrederea în propriul corp și reduce stresul emoțional. Desigur, acest lucru se aplică numai în cazurile în care exercițiile sunt într-adevăr plăcute – din acest motiv este important ca sportul ales să fie cu adevărat o sursă de plăcere și să răspundă nevoilor gravidei.

Este important să știți că un exercițiu intens în primul trimestru poate fi periculos pentru embrion. Cu toate acestea, studiile arată că viitoarele mămici știu foarte bine când stresul fizic este prea mult pentru ele și îl reduc sau îl opresc complet. O regulă importantă este ca ritmul cardiac să nu depășească 130 de bătăi pe minut. Sau pentru a spune mai simplu: dacă puteți face exercițiul în timp ce vorbiți cu un prieten, atunci acest sport este potrivit.

Ascultă-ți întotdeauna corpul

Ca să evitați stresul sever, odihniți-vă regulat, beți multe lichide înainte, în timpul și după sport și pe scurt – ascultați-vă corpul, astfel încât să nu aveți probleme. Important: în cazul spasmelor oculare, a durerii de cap, a amețelilor, a durerii abdominale, a contracțiilor premature sau a mișcării reduse în pântec, trebuie să opriți imediat orice exercițiu.

Femeile însărcinate ar trebui să se consulte cu medicului ginecolog înainte de a începe orice sport, pentru siguranța lor. Dacă sarcina nu se dezvoltă normal sau dacă există riscuri, sportul nu este recomandat. Acest lucru se aplică femeilor cu hipertensiune arterială, probleme cardiovasculare, diabet și tulburări tiroidiene. Femeile care au sarcini multiple ar trebui, în general, să nu facă efort.

Ce sport este potrivit?

Cele mai potrivite sporturi sunt cele în care femeia însărcinată nu trebuie să poarte singură greutatea corpului. Gimnastica în apă și înotul au o serie de avantaje: așezarea în apă este blândă pentru articulații, tendoane și ligamente. Mișcarea în apă stimulează circulația inimii și a sângelui și ameliorează durerile de spate, una din cele mai frecventă neplăceri la multe femei însărcinate. Presiunea apei asupra pielii îmbunătățește circulația sângelui în țesuturi și contracarează retenția excesivă de lichide în corp. Temperatura apei trebuie să depășească 20 de grade.