Mai mult magneziu, mai puțin zahăr
Aportul ridicat de magneziu reduce riscul de diabet. Magneziul joacă un rol cheie în metabolismul zahărului. Dacă celulele corpului nu au suficient magneziu, capacitatea lor de a folosi glicemia pentru a produce energie este limitată. Rezultatul: nivelul glicemiei crește. Persoanele care consumă mult magneziu prin alimente au un risc mai mic de diabet. Acest lucru a fost demonstrat de două studii detaliate (1,2).
Mulți diabetici suferă de deficit de magneziu. În multe studii, pacienții cu diabet de tip 2 au avut niveluri mai mici de magneziu în sângele lor. Motivul principal al acestui deficit este excreția crescută de magneziu de către rinichi datorită nivelului ridicat de zahăr din sânge. Studiile arată că, cu cât este mai scăzut nivelul de magneziu la diabeticii de tip 2, cu atât este mai mare glicemia (2). Prin urmare, diabeticii trebuie să asigure un aport adecvat de magneziu. Aportul zilnic recomandat pentru femei este de cel puțin 300 de miligrame, iar pentru bărbați de cel puțin 350 de miligrame.
Risc de complicații. La diabetici, deficitul cronic de magneziu crește riscul de complicații secundare, cum ar fi leziuni ale retinei, neuropatie diabetică. Asociația Americană recomandă testări suplimentare pentru a determina nivelurile de magneziu. În caz de deficit, pacienții trebuie să își crească aportul de magneziu. Este bine tolerat de organism și poate fi combinat cu toate medicamentele pentru diabet, precum și cu insulina.
Cum se dezvoltă diabetul de tip 2?
Când insulina nu mai funcționează corect. La adulți, această boală se dezvoltă în câțiva ani. Principalii factori de risc sunt insuficiența activității fizice și supraponderalitatea – cu cât este mai multă grăsime depozitată în organism, cu atât este mai ineficientă insulina din corpul nostru. Acest hormon al pancreasului scade nivelul zahărului din sânge ajutându-l să fie absorbit de celulele organismului. Dacă această funcție este limitată, oamenii de știință vorbesc despre rezistența la insulină. Acesta este stadiul preliminar al diabetului de tip 2. Rezistența la insulină duce la reducerea producției de energie de către celulele organismului. Astfel, acest combustibil dulce rămâne în sânge și crește nivelul glicemiei.
Pierderea în greutate vă va ajuta. Există o modalitate eficientă de a combate rezistența la insulină – pierderea în greutate. Dacă depozitele de grăsime sunt reduse, acestea răspund mai bine la insulină și scad nivelul glicemiei. Ofertele optime de magneziu susțin acest proces.
Există o modalitate eficientă de a combate rezistența la insulină – pierderea în greutate. Dacă depozitele de grăsime sunt reduse, acestea răspund mai bine la insulină și scade nivelul glicemiei. Ofertele optime de magneziu susțin acest proces.
Ce poți face pentru sănătatea ta ca diabetic?
Activitatea fizică scade nivelul glicemiei. Greutate mai mică, mai puțin zahăr: dacă slăbești, nivelul glicemiei scade la diabeticii de tip 2. Știm din experiență că pierderea în greutate nu este atât de ușor de obținut. Cu toate acestea, există o modalitate eficientă: exercițiile fizice regulate vă ajută să atingeți greutatea ideală pentru corpul vostru. Activitatea fizică nu arde doar calorii – mușchii activi obțin cea mai mare parte a energiei din glucoză. Aceasta înseamnă că nivelul glicemiei va scădea. Pentru a obține acest efect pozitiv, nici nu trebuie să alergi în fiecare zi. Nu trebuie decât să îți schimbi programul zilnic:
- Urcați scările în loc de lift.
- Folosiți transportul public și coborâți mai devreme cu o stație.
- Lăsați mașina acasă când este posibil.
- Încercați să aveți cel puțin o oră de mers pe zi.
Dacă, pe lângă cele de mai sus, reușești să faci sport serios cel puțin 30 de minute de două sau de trei ori pe săptămână, atunci poți să depășești diabetul.
Fibra dietetică ameliorează pancreasul. Dietele stricte sunt un lucru din trecut: tratamentele moderne pentru diabet au ridicat semnificativ interdicțiile. Dieta ideală pentru pacienții cu diabet se concentrează asupra fibrelor din produsele vegetale. Cinci doze zilnice de fructe și legume nu numai că oferă vitamine valoroase, ci și fibre indigestibile. Aceste fibre reduc rata de creștere a zahărului din sânge după o masă, care ușurează pancreasul.
Mai mult, diabeticii ar trebui să încerce să-și reducă aportul de grăsimi saturate. Acizii grași nesănătoși se găsesc în principal în carne și cârnați, unt, semifabricate, deserturi, gustări etc. Prin urmare, este bine să alegeți carne pură și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, ori de câte ori este posibil. Când gătiți, utilizați grăsimi vegetale de înaltă calitate, cum ar fi uleiul de măsline și canola. Peștele, în special heringul, somonul, macroul și altele, conțin acizi grași omega-3 valoroși.
De ce nivelurile de zahăr din sânge sunt atât de importante?
Boala trădătoare. Persoanele cu diabet nou diagnosticat adesea își subestimează boala, deoarece nivelul de zahăr din sânge nu este adesea simțit. Dar diabetul este o boală insidioasă – tulburările metabolice se dezvoltă lent peste 4 ani, nu duc la probleme semnificative de mult timp și, prin urmare, nu le observăm până într-o etapă foarte târzie. În momentul diagnosticării, primele complicații sunt de obicei o realitate – excesul de glucoză din sânge atacă vasele de sânge și sistemul nervos.
Complicațiile pot fi evitate. Glicemia mare prelungită dăunează pereților interiori ai vaselor de sânge și provoacă leziuni și infecții frecvente. Acest lucru accelerează ateroscleroza și crește riscul de boli cardiovasculare. Trei din patru diabetici mor în urma unui atac de cord sau accident vascular cerebral (1). Un metabolism bun poate ajuta la prevenirea complicațiilor. Pacienții cu diabet ar trebui să își monitorizeze tensiunea arterială – 90% dintre pacienții cu diabet zaharat tip 2 suferă de hipertensiune arterială (2). Aceasta prezintă un risc suplimentar pentru inimă și vasele de sânge.
Urmărește-ți ochii. Una dintre cele mai înfricoșătoare complicații ale diabetului este retinopatia diabetică. Se bazează pe deteriorarea vaselor de sânge din retină – diabetul este cea mai frecventă cauză de orbire la adulți. Aportul adecvat de magneziu poate ajuta ca măsură preventivă. Studiile arată că pacienții cu diabet care au niveluri mai scăzute de magneziu în sângele lor sunt mai susceptibili să sufere de boli retiniene.